Tšižova "Naiste aeg"

Jelena Tšižova "Naiste aeg" (SA Kultuurileht, 168lk, LR 2022 21-23) on raamat, mis räägib 5 kangest naisest. Neist kolm on juba eakad ja kui elu oleks õiglane, ei peaks enam ellujäämise nimel pingutama ja kangelastegusid tegema, vaid võiks oma üleskasvatatud perede seltsis vanaduspõlve nautida. Memmed tunduvad algul tavalised memmekesed, kes oma päevi last hoides, kordamööda tema eest hoolitsemist nautides ja lapsekest õpetades, mööda saavad. Raamatu teises pooles aga selgub, millesed raudsed memmed selles raamatus üles astuvad.

Üks naine on veel nooruke, aga elu on tema õblukestele õlgadele pannud juba kohustuse üksinda ühe noorukese inimhinge eest hoolt kanda ning samal ajal hakkama saada kolme memmekese tujude, õpetussõnade, korrahoidmise ja osaliselt ka ülevalpidamisega. Samal ajal on memmed toeks tema lapse kasvatamisel ning hoidmisel, toidu valmistamisel jms. Noor Antonina töötab oma halvenevast tervisest hoolimata mitmekordse koormusega ning teeb ära kõik raskemad kodutööd. 

 Viies kange naine on raamatu alguses alles lapsuke, kuid raamatu lõpus raskustest hoolimata kunstnikuks sirgunud noor naine. Hoolimata sellest, et tema ellu ei kuulu enam 3 memmekest ega ka mitte tema ema, on ta osav eluga edasi minema ega kiirusta teise ilma nendega kohtuma.

Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...