Eng "Õhtuste udude aed"

Nutika raamatukoguhoidja väljakutse - november. Selles raamatus pani inimene ennast tõeliselt proovile. Ei mäleta, kas see lugu oli päriselust või väljamõeldis, aga selles nähti kõvasti vaeva millegi saavutamiseks.

Siia teemasse tõesti väärilise raamatu otsimine osutus tõeliseks pähkliks. Ja andsid selles osas alla, kui mulle sattus geopeituse aarde lahendamiseks lugemisele Tan Twan Engi "Õhtuste udude aed" (Varrak, 375lk).

Selles raamatus on juttu II maailmasõjaaegsest ja -järgsest Malaisiast ühe tüdruku - Teoh Yun Lingi - silme läbi. Tüdrukust sai küll sõja järel naine ja raamatu ajaliselt viimaste sündmuste ajaks ravimatult haige vanainimene.

Raamatus näeb Malaisia, Jaapani ja natuke ka Hiina omavahelisi suhteid, millest mul varem polnud aimugi. Näeb inimeste saatust Jaapani okupatsiooni ajal ning teisele maailmasõjale järgnenud pikalt kestnud veriste kodusõdade ajal.

See oli loo taust. Sellel taustal kohtud Teoh jaapanist pärit aednikuga - Aritomoga - kes muutis tema elu tõenäoliselt rohkem kui ühel korral. Teoh oli kindel plaan rajada jaapani aed oma õe mälestuseks, kes sellise aia rajamisest unistanud oli, kuid sõjaaegsest vangilaagrist eluga ei pääsenud. Aritomo keeldus Teoh aitamisest, kuid võttis ta oma õpilaseks, et too saaks ise aia rajada. Kuidas jaapanalasega koos töötamine jaapanlaste poolt röövitud, vangilaagris hoitud, piinatud ning peaaegu tapetud naisele mõjus, saab lugeda raamatust. Ja ka sellest, mis sellest kummalisest suhtest välja tuli. Igatahes nägi Teoh kõvasti vaeva vangilaagris elus püsimiseks, enda ja oma õe vabastamiseks, sellele järgnevas elus oma õe mälestuse austamiseks, kohtunikuna jõhkardite karistamiseks ning samuti nõudsid palju vaeva tema pingutused aia rajamiseks.

Mulle see raamat väga meeldis. Meeldis, et sain lugeda sellise paiga ajaloost, millest ma varem midagi polnud kuulnud. Meeldis tutvumine Jaapani aiaga. Meeldis see, kuidas raama oli kirjutatud küll ajastuid vahetades, kuid lugu siiski üsna otseselt voolas. Mulle meeldis ka see, kuidas oli kirjutatud, ladusalt loetav ja piisavalt kujundlik.

Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...