Faber "Imelike uute asjade raamat"


Eelmise aasta lugemise väljakutses oli teema "Raamat, mille tegevus toimub kosmoses". Jõudsin selle teema lugemiseni aasta lõpus, kui suvise pausi tõttu oli lugeda jäänud rohkem kui plaanisin ja väljakutse teema albumis silma jäänud M. Faberi "Imelise uute asjade raamat" (Varrak, 564lk) käis üle jõu. Panin sellele silma peale, et sobitada 2018 väljakutsesse ja nüüd saigi see tehtud teema 51 (raamat, mille pealkirjas esineb midagi, mis sulle väga meeldib /mida väga armastad) raames. Mulle nimelt meeldivad väga raamatud. Sageli meeldivad mulle ka imelikud asjad, eriti need, mis mu lapsed on välja mõelnud ja joonistanud. Samas uute asjade ja ületarbimise pooldaja ma tegelikult pole.

Raamat räägib üsna tavalisest abielupaarist - pastorist ja tema prouast hetkel kui pastor on suundumas üsna erilise koguduse juurde teisele planeedile Oaas ning jätmas Maale oma naise. Mida kogeb naine meie planeedil (finants-, sotsiaalsed- ja looduskatastroofid), saame lugeda tema kirjades tema mehele. Algul tundus see osa raamatust väheoluline, aga mida edasi seda rohkem esile tõusis ja ülejäänud sündmustega terviku moodustas. Mehe kogemusest võõral planeedil, võõra eluvormi õpetajana, saame lugeda tema enda kirjeldusena.

Raamatust lõviosa, vähemalt 400lk, ei juhtu eriti midagi põrutavat. Kirjeldatakse olmet. See on küll vägagi veider ja vahepeal veidi hirmutav, aga siiski olme. Suur seiklus - kosmosereis - muidugi on, aga kõik läheb ideaalselt plaanipäraselt. Vahepeal tundub, et isegi liiga igavaks kisub. Raamatu lõpupoole mõtlesin, et no olgu, loen ta ikka lõpuni, kui hakkas ka "juhtuma". Samas detailsed olmekirjeldused vähenesid lõpus päris kiirelt. Siis kui ma oleks just tahtnud detailselt aru saada, et kuidas ja mismoodi. Aga ilmselt ka autor ise ei teadnud, et kuidas ja mismoodi täpselt see asi seal kaugel planeedil toimuda võiks ning on jätnud päris palju lugejate fantaasia hooleks.


Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...