W. Watson "Preili Pettigrew' võrratu päev"


Teemasse nr 40 (raamat, mida lugedes muutud rõõmsamaks) paigutasin Winifred Watsoni "Preili Pettigrew' võrratu päev" (Fiore Publishing OÜ, 240lk).

Selle raamatu valisin lugemiseks üsna huupi. Tahtsin mingil hetkel mingit kergemat lugemist, olin seoses väljakutsega päris palju keerulisemaid ja süvenemist nõudvaid raamatuid lugenud ning läksin raamatukokku nimekiri peos, et saada midagi lihtsat ja rõõmustavat. Nimekirjast olid kohal ainult sellised raamatud, mille lugemiseks mul tol hetkel isu polnud, seega haarasin riiulist mõned, mis tundusid kergemad. Üks võrratu päev kulub ju igaühele ära?

Täpselt nii oligi, kuigi sellel raamatul oli lisaks kergusele minu jaoks olemas ka sügavus. Tuhkatriinuloo peategelaseks on 40ndates koduõpetaja, kes pole oma töös eriti hea, on hetkel tööta ning otsib meeleheitlikult uut tööandjat. Kogemata satub ta noore seltskonnadaami ukse taha. Üks asi viib teiseni ning lõpuks leiavad oma printsi lisaks Tuhkatriinule mitu noort neidu.

Mulle meeldis seda lugeda sellepärast, et raamatu tundus hästi ajastutruu. Teisele maailmasõjale eelnenud ajastu, kus kõik oli muutuses ning just pärast Esimest maailmasõda ning majanduskriise jalad jälle alla saanud. Samas ajastutruudus tuli hästi loomulikuna, ei tundunud pingutatud. Kui hiljem kirjaniku ning tema teiste raamatute kohta uurisin, siis sain aru, miks see nii on. Raamat ongi kirjutatud enne Teist maailmasõda.

Raamat on esimest korda avaldatud 1938a, mil Winifred Watson oli noor ja kirjandustaevas tõusev täht. See oli tema kolmas ja kõige kuulsam romaan, millele sõlmiti ka filmileping. Kahjuks jäi film tegemata - algas hoopis Teine maailmasõda. Film sai valmis alles siis, kui raamatu avaldamisest oli möödunud 70 aastat - aastal 2008. Kui õnnestub võiks seda kunagi vaadata - filmi eestikeelne pealkiri "Miss Pettigrew pöörane elumuutus".

Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...