Healey "Elizabeth on kadunud"

Emma Healey "Elizabeth on kadunud" (Pegasus, 288lk) oli üks natuke kummaline raamat. Samas eks selliseid raamatuid tasubki lugeda, mis millegi poolest teistest erinevad. Raamat oli kirjutatud vana naise - Maudi - vaatepunktist. Maud igatseb oma sõbrannat - Elizabethi. Samas tema mälu on väga vilets, asjad ununevad kiiresti ning tal ei ole meeles, mis tema sõbrannast sai. Ta kahtlustab sõbranna ebasõbralikku poega, et see on vanale naisele liiga teinud .

Sõbranna otsingutega seguneb veel mälestus Maudi õest, Sukeyst (e Susanist), kes 70a tagasi kadunuks jäi ning kelle kadumise põhjustes siiani selgust pole. Erinevate lugude killud põimuvad, meeles on rohkem varasemaid fakte, tänapäevased kipuvad ununema ning varasematega segunema.

Raamatu lugemine oli vahepeal tüütu, siis põnev, aga ootusärevus, et mis siis ometi saab, ei jätnud mind kuni lõpuni välja. Ühe loo süüdlase arvasin ma kiirelt ära, teise loo oma... ei teadnud kuni lõpuni. 

Mis jäi mind sellest raamatust kummitama - mäluprobleemidega inimestesse suhtumine ja nendega suhtlemine. Masendav oli lugedes, kuidas unustavat naist peeti kord rumalaks, kord kurdiks ning tema alavääristamist normaalseks tegevuseks. Nukker....

Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...