Kross "Vastutuulelaev"

Jaan Krossi raamatut "Vastutuulelaev" (Eesti Raamat, 320lk) lugesin pärast Naissaare külastusest inspiratsiooni saamist. 

Raamat räägib Naissaarel sündinud ja täiskasvanuikka sirgunud tipptasemel optikust ja leiutajast Bernhard Schmidtist. Hoolimata saksapärasest nimest ja enamuse täiskasvanuelust Saksamaal töötamisest oli tegemist puhta eestlasega, kes oma Naissaare päritolu üle oli elu lõpuni uhke.

Tundub, et Kross on raamatu kirjutanud nii palju kui võimalik Schmitdi sugulaste, sõprade ja kolleegidega tehtud intervjuude põhjal. Eks ta ilmselt on omast fantaasiast üht-teist kohendanud. Kuna pooled raamatu peatükid toimuvad Bernhardi peas, siis eks ta on välja mõelnud mõtted, mis võiks sobida sellise elusaatusega mehe pähe. 

Üldiselt oli päris vahva lugemine. Kuigi vahepeal läks raskelt. Mitmed intervjuud olid minu jaoks igavad, kuigi mõned olid hirmägedad. Mõned osad kus jutustas Bernhard ja jäi oma mõtetesse väga kinni, andsid ka ära kannatada. Aga vahepealsed krossilikud vahvad ütlemised ja kujundid olid lugemist/ootamist väärt. Ja Krossi raamatu lõpus tutvustatud vandenõuteooria oli õõvastav, aga kahtlaselt ... võimalik.

Kross "Vastutuulelaev"

Jaan Krossi raamatut "Vastutuulelaev" (Eesti Raamat, 320lk) lugesin pärast Naissaare külastusest inspiratsiooni saamist.  Raamat r...