Levi "Kristus jäi pidama Ebolis"

 Carlo Levi "Kristus jäi pidama Ebolis" (Loomingu raamatukogu 2022, nr 3-6 (2), 216lk) sattus detsembri lugemiseks LR väljakutse tõttu. 

Raamat kõneleb Itaalia "kurjategijast", arstist ja kunstnikust, kelle kuritegu jäi mulle raamatu lugemise ajal arusaamatuks. Aga kelle karistuseks oli ümberasustmine mõneks aastaks ning "soovitus" mokk maas hoida.

Raamat kirjeldab elu Itaalia külakeses Gaglianos, mille asukoht tundus olevat kuskil mägedes ja maailma lõpus, aga mille täpsest paiknemisest ma aru ei saanud. Tundus küll, et see asub võrreldes Grassanoga (peategelase enda valitud elukoht) teispool Roomat ehk Itaalia põhjaosas.

Raamatus kirjutati inimestest, bürokraatiast, bürokraatiale sülitamisest ja oma elu elamisest sellest hoolimata. Mingit otsest tegevusliini seal tegelikult ei olnud, peamiselt päeviku stiilis kirjeldused igapäevastest juhtumistest ja kohatud inimestest. Päris tore oli seda lugeda ja korraks seal maailmas elada.

Tigane "Seitse pastlapaari"

 Leida Tigase romaan "Seitse pastlapaari" (Kirjastus osaühing "Loodus", romaanivõistluse 1938a II auhind, 320lk) jäi mul...